رزین پلی یورتان
با توجه به محدودیتهای جهانی در استفاده از حلالهای آلی فرار به دلیل اضافه شدن آنها به اتمسفر، محصولات سازگار با محیط زیست امروزه در صنایع بسیار محبوب شده اند. تکنولوژی و روشهایی هم که استفاده از مواد آلی فرار را کاهش میدهند نیز بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. در میان محصولات و روشهایی که سبب کاهش استفاده از مواد آلی فرار میشوند، آب به دلیل قیمت پایین، بی خطر و غیر سمی بودن و سازگاری بالا با محیط زیست بازده بسیاری از واکنشهای آلی را افزایش داده و بهترین انتخاب برای استفاده در محیط سنتز و تولید محصولات شیمیایی است.
ویسکوزیتهی دیسپرسانتهای پلییورتان پایه آبی ارتباطی با جرم مولکولی آنها ندارد و این ویژگی آنها را از سایر پلییورتانها متمایز ساختهاست. از اینرو دیسپرسانتهای با درصد جامد بالا به راحتی با فرایند خشک کردن حاصل میشود. دیسپرسانت یک سیستم دو فازی کلوییدی است که شامل اجزای پلییورتان در محیط آبی است. بیشتر گروههای اسیدی و نیتروژنی نوع سوم خنثی شده و اساس مراکز پراکندگی در آب را تشکیل می دهند. اخیرا یک روش جدید (یک فرآیند امولسیونسازی دو مرحلهای) برای سنتز پلییورتانهای پایه آبی با درصد جامد بالا معرفی شده است که در آن توزیع اندازه ذرات به دقت کنترل میشود، زیرا سایز ذرات تعیین کنندهی ویژگیهای اساسی از جمله ویسکوزیته و محتوای جامد در این پلییورتانها است. این پلییورتاهای با درصد جامد بالا بازده حجمی و زمانی راکتورها را افزایش داده و زمان تشکیل فیلم را کاهش میدهد.
دیسپرسانتهای پلییورتان پایه آبی (WPUD) بیشترین کاربرد صنعتی و تجاری پلییورتان را به خود اختصاص دادهاند. نوع و مقدار پلی ال و ایزوسیانات در گستردگی زنجیر و درصد جامد در خواص دیسپرسانت بدست آمده تاثیر دارد و تعیین کنندهی استفاده این مواد در کاربردهای مختلفی ازجمله چسبها، پوششها، رنگهای پایه آبی ، جوهرهای چاپ و غیره هستند، به طوریکه هر کدام در حوزههای مختلفی قابل استفاده باشد. در ادامه به سه کاربرد اصلی پلییورتان پایه آبی خواهیم پرداخت.
چسب های پایه آب
چسبهای پلییورتان پایه آبی نسبت به چسبهای پایه حلالی دارای مزیتهایی از جمله غیر سمی بودن، دمای فعالسازی پایین، قدرت چسبندگی بالا و مقاوم در برابر رطوبت هستند. این چسب ها به راحتی روی لایهی زیرین اعمال شده و پس از فعالسازی قدرت چسبندگی بالایی دارند. با این وجود، چسبهای WPU در زمینهی چسبهای فشاری هنوز بازار و جایگاه مناسبی را ندارند. این چسب ها کاربردهای مختلفی در صنایع نساجی، دکوراسیون داخلی، مبلمان خانگی دارند.
به طور مثال در صنعت روکش تخته های MDF( که از آنها به عنوان چسبهای وکیوم ممبران یاد میشود) چسبهای PU پایه آبی نسبت به چسبهای پایه حلالی، تک جزیی بوده و به راحتی اعمال شده و همچنین با حداقل انرژی و هزینه فعال میشوند. یکی از وسیعترین کاربردهای چسب WPU، استفاده از آن در صنعت تولید کفش برای چسباندن کفی کفش به کامپوزیتهای PVC است. در صنایع نساجی نیز از این چسب ها برای تولید چرم مصنوعی استفاده میشود.
پوشش و رنگ های پایه آبی
پلییورتانها به طور گسترده ای در صنعت رنگ و پوشش مورد استفاده قرار میگیرند، زیرا ویژگی های منحصر به فردی از جمله چسبندگی به جنسهای مختلف فلزی، پلاستیکی، چوبی و اجناس ساختمانی، مقاومت مکانیکی و مقاومت در برابر اشعه¬ی UV را دارا هستند.
در گذشته توجه به پلی یورتان پایه حلالی بود که در سنتز آنها از حلال های مختلف استفاده میشد. اما افزایش قیمت حلال ها و نگرانی های زیست محیطی توجه محققان را به استفاده از آب به عنوان جایگزین حلال های آلی جلب کرد. همچنین در استفاده از این مواد در دکوراسیون داخلی، مصرفکنندگان تمایل به استفاده از موادی غیر سمی و بدون بو دارند که رنگها و پوشش های پلی یورتان پایه آبی این امکان را ایجاد کردهاند زیرا فاقد حلال های آلی و در نتیجه فاقد بخارات سمی هستند. علاوه بر استفاده از این پوشش ها به عنوان جلادهنده، پوشش های پایه آبی به دلیل مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالایی که دارند جهت جلوگیری از خوردگی چوب و فلزات نیز استفاده میشوند. در صنایع نساجی نیز پوششهای پلی یورتان پایه آبی برای تولید پارچه های چادرهای مسافرتی، لباس و وسایل پارچه ای ضد آب کاربرد وسیعی دارند
بدون دیدگاه