چسب وکیوم ممبران چیست؟
چسب های وکیوم ممبران ، چسب های پایه آبی هستند که با تبخیر فاز مایع تشکیل فیلم بیرنگ می دهند که در نهایت این فیلم تشکیل شده با استفاده از حرارت در دمای تعیین شده فعال شده و روکش های ترموپلاستیک (PVC، ABS ، هایگلاس) را تحت فشار به سطوح چوبی (عمدتا از نوع MDF) می چسباند. چسب های وکیوم ممبران از پلی یورتان های پخش شده در آب ساخته شده اند. پلی یورتان ها نیز توسط پلی ال ها و دی ایزوسیانات ها سنتز می شوند. امولسیون های پلی یورتان همراه با افزودنی هایی طی فرایندهای فیزیکی و شیمیایی به چسب های وکیوم ممبران تبدیل می شوند. ظهور این چسب ها تاثیر به سزایی در صنعت دکوراسیون داخلی داشت. تخته های روکش شده عمدتاً در قسمت های حمام و آشپزخانه و همچنین در مبلمان اتاق نشیمن و اتاق خواب مورد استفاده قرار می گیرند. این چسب ها در دو شکل مختلف عرضه و مورد استفاده قرار می گیرند.
- محصولات دو جزئی (با افزودن عامل شبکه کننده بطور جداگانه)
- محصولات تک جزئی (با اتصال دهنده های خطی یکپارچه)
چسب های وکیوم ممبران از نوع چسب های واکنشی هستند و تجربه میدانی نشان داده است که وقتی از محصولات واکنشی استفاده می شود، می توان به ویژگی های خاصی از جمله بهبود چسبندگی به فیلم، بهبود چسبندگی به بستر، ایجاد سطوح با مقاومت حرارتی بالاتر، افزایش سطح مقاومت در برابر آب و بخار دست یافت.
طریقه نگهداری و انبار کردن چسب های وکیوم ممبران
چسب های وکیوم ممبران را می توان در جای خشک و خنک (دمای 15-25 درجه) در بسته بندی هایی که درب آنها به طور کامل بسته می شود به مدت 6 ماه نگهداری و استفاده کرد. توصیه می شود که محل انبار این چسب ها در معرض نور مستقیم خورشید نباشد. لازم به ذکر است که این چسب ها را میتوان برای مدت کوتاهی جهت حمل و نقل در دماهای پایین و یا بالا نگه داشت ولی دمای محیط آن ها نباید کمتر از 10 درجه و بیشتر از 35 درجه سانتیگراد باشد. اگر چسب مورد نیاز در فصل زمستان تهیه می شود پس از حمل و نقل باید یکنواختی چسب به طور کامل بررسی شود و در صورت مشاهده هرگونه مواد جامد و غیر عادی باید با تامین کننده تماس گرفته شود. توصیه می شود چسب هایی که در دمای زیر 15 درجه سانتیگراد حمل شده اند، به مدت 48 ساعت قبل از استفاده تا دمای 25 درجه سانتیگراد گرم شوند.
پیش از مصرف چسب های وکیوم ممبران به نکات زیر توجه فرمایید :
- بازرسی بصری برای ناهمگنی (کلوخه شدن و عدم یکنواختی) انجام شود.
- انتخاب اتصال دهنده عرضی مناسب برای سیستم های دوجزیی
- پیش از استفاده ظرف حاوی چسب را برای همگن شدن امولسیون کاملا تکان دهید.
قبل از استفاده از چسب ها حتما دقت کنید که چسب از نوع تک جزیی یا دو جزیی است زیرا چسب های تک جزیی به صورت عرضه شده قابل استفاده هستند. اما در مورد چسب های دو جزئی، قبل از استفاده باید عامل شبکه کننده مناسب در مقدار مورد نیاز اضافه و مخلوط شود. برگه اطلاعات فنی مربوطه نشان می دهد کدام نسبت ترکیب عامل شبکه کننده چسب باید مورد استفاده قرار گیرد.
عامل اتصال دهنده های عرضی باید به آرامی در حین هم زدن با استفاده از همزن مکانیکی اضافه شود تا مخلوط یکدست شود. باید از ایجاد کف جلوگیری شود. به منظور دستیابی به یک ترکیب عالی از 500 گرم عامل اتصال دهنده عرضی در 10 کیلوگرم چسب یک زمان حداقل 5 دقیقه ای مورد نیاز است.
اگر زمان مخلوط کردن عامل اتصال عرضی خیلی سریع اضافه شود، مخلوط همگنی ایجاد نمی شود پس بهتر است که به آرامی در 5 دقیقه به چسب اضافه شود. لطفاً توصیه های سازنده چسب را نیز رعایت کنید. توجه کنید که پس از اضافه کردن عامل اتصال دهنده عرضی، چسب قابلیت استفاده به مدت 4-6 ساعت را دارد. چسب های دو جزیی گرچه مقاومت نسبتا بهتری از چسب های تک جزیی دارند ولی به دلیل روش استفاده، زمان نگهداری کوتاه و تاثیر دوز اختلاط این چسب ها با عامل شبکه کننده در کیفیت چسب نهایی جهت استفاده توصیه می شود از چسب های تک جزیی استفاده شود.
روش استفاده از چسب وکیوم ممبران
تمام قطعاتی که در معرض چسب وکیوم ممبران قرار می گیرند باید از فولاد ضد زنگ یا به عنوان مثال از تفلون، پلی آمید و پلی پروپیلن یا سایر پلاستیک های بی اثر ساخته شده باشند. از تماس با فلزات پایه (مانند روی، برنج، مس) که ممکن است باعث انعقاد چسب شده و منجر به گرفتگی نازل ها و مجاری شود، خودداری کنید. بهتر است که نازل استفاده شده برای اسپری کردن چسب دارای قطر 5/1-2/2 میلیمتر و فشار 1-3 بار باشد. اجزای MDF باید با دقت زیادی آماده شوند.
سطح باید کاملاً تمیز و عاری از گرد و غبار باشد. حتی کوچکترین آلودگی ها یا وجود ذرات گرد و غبار ممکن است پس از روکش کردن روی سطح کار ظاهر شوند. چسب معمولاً در دمای اتاق (بالای 18 درجه سانتیگراد) روی بستر MDF اسپری می شود. لبه ها و نواحی ابزار خورده سطوحی با جذب بالا هستند بنابراین چسب ممکن است راحت تر نفوذ کرده و کاملاً جذب شود. این بدان معناست که این نواحی باید دو لایه چسب دریافت کنند که یک پوشش پیوسته و یکنواخت را داشته باشند. حداقل دما برای بسترها و هوای محیط نباید کمتر از 18 درجه سانتیگراد باشد، در حالی که دمای بالای 35 درجه سانتیگراد نیز باید اجتناب شود.
مقدار پوشش چسب مورد نیاز بستگی زیادی به کیفیت MDF و قدرت جذب آن دارد و نباید برای سطوح صاف کمتر از 50 تا 70 گرم در متر مربع برای سطوح مرطوب (20 تا 30 گرم در متر مربع خشک) و برای لبه ها 80 تا 130گرم در متر مربع برای سطوح مرطوب (35 – 55 گرم در متر مربع خشک) باشد. پس از استفاده از چسب، میزان چسب پاشش شده باید در شرایط بدون گرد و غبار کاملا خشک شود.
تنها در این صورت است که می توان در دستگاه وکیوم ممبران و با اعمال حرارت چسب را فعال کرد. بسته به شرایط اتاق (دما و رطوبت)، قطعات MDF پس از حدود 30 دقیقه در محیط (حدود 20 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 50 درصد) به اندازه کافی خشک خواهند شد تا کاملا آماده شوند. پس از خشک شدن، قطعات MDF در دستگاه های وکیوم پرس یا وکیوم ممبران قرار می گیرند.
دمای دستگاه متناسب با دمای فعال شدن چسب تنظیم شده تا چسب فعال گردد. باید توجه داشت که دمای سطح قطعات MDFّّ، دمای فعال شدن چسب باشد زیرا ممکن است دمایی که نمایشگر دستگاه نشان میدهد با توجه به ضخامت و جنس روکش ها با دمای سطح قطعات متفاوت باشند.
بدون دیدگاه